Awokado pod pierzynką z ciecierzycy - banalnie proste śniadanie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających.

 Tost z awokado i ciecierzycą.

Poranki to najbardziej zabiegana część mojego dnia. Każda sekunda jest na wagę złota. Przygotowanie śniadania nie może więc zajmować zbyt wiele cennego czasu. Powinno być jednak zdrowe, pożywne i smaczne. Wszystkie te kryteria spełnia mój ulubiony tost z awokado i ciecierzycą. Gwarantuję, że jeśli raz spróbujesz, to danie wejdzie na stałe do Twojego jadłospisu. 

TOST Z AWOKADO, CIECIERZYCĄ I CZARNUSZKĄ

SKŁADNIKI:
* ulubiony chleb (polecam pszenno-żytni)
* awokado 
* ciecierzyca
* sok z cytryny
* olej z awokado
* słodka papryka
* sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Chleb wrzucamy do tostera, a w tym czasie widelcem rozgniatamy awokado. Następnie wciskamy odrobinę soku z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszamy. 

Ciecierzycę odsączamy, przekładamy do miseczki, a następnie dodajemy odrobinę oleju z awokado, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i podprażamy na patelni. 

Na posmarowany awokado chleb układamy ciecierzycę. Całość posypujemy czarnuszką i wykończamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Ps. Celowo nie podaję konkretnych ilości danych składników, bo tak naprawdę wszystko zależy od Waszego gustu.