Pieczone frytki z batatów z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem.

Frytki z batatów.

Uwielbiam frytki i słodkie ziemniaki. Jednak frytki z batatów jadłam do tej pory tylko w restauracjach, bo w domu niestety nie do końca przypominały frytki. Były to raczej słodkie ziemniaki na parze, mimo iż były pieczone w piekarniku. Dla mnie idealne frytki to te, które mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Długo poszukiwałam więc sposobu na to, by odtworzyć wersję restauracyjną, ale bez smażenia w głębokim tłuszczu. Po wielu próbach w końcu się udało. Dlatego dziś przychodzę do Was z przepisem na idealnie chrupiące, pieczone frytki z batatów.

Pieczone frytki z batatów.

Do przygotowania frytek z batatów będą potrzebne następujące składniki:
* 1 duży batat
* mąka kukurydziana
* oliwa z oliwek
* ulubione przyprawy (u mnie to pieprz, czosnek i wędzona papryka).

Obieramy ziemniaki i kroimy w słupki mniej więcej tej samej wielkości (ok. 0.5 cm) dzięki, czemu będziemy mieć pewność, że frytki równomiernie się upieką.

Wrzucamy frytki do zimnej wody i moczymy przez ok. godzinę. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru skrobi, a co za tym idzie frytki będą dokładnie przepieczone i chrupiące, ale nie przypalone.

Po godzinie wylewamy wodę i płuczemy ziemniaki, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem lub ściereczką.

Wrzucamy osuszone frytki do miski i dodajemy płaską łyżeczkę oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy, tak by każdy kawałek ziemniaka był dobrze pokryty tłuszczem. 1 łyżeczka oliwy w zupełności wystarczy na pokrycie 1 dużego batata. Nie przesadźcie z tłuszczem, bo wówczas Wasze frytki nie będą w stanie się przypiec.

Mąkę kukurydzianą (2-3 łyżki) mieszamy z przyprawami. Taką mieszankę wsypujemy do woreczka strunowego, do którego partiami wrzucamy frytki. To najszybszy i najlepszy sposób na to, by ziemniaki pokryć cienką warstwą mąki z przyprawami. Pamiętajcie, by na tym etapie nie dodawać soli. Sól wyciągnie wilgoć z ziemniaków i wytworzy parę, a para oznacza rozmiękczone ziemniaki zamiast frytek.

Frytki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, by ułożyć ziemniaki tak, by się ze sobą nie stykały. Jeśli o tym zapomnicie to możecie pożegnać się z chrupiącymi frytkami.

Pieczemy bataty w piekarniku nagrzanym do 225 stopni C przez ok. 20-25 minut. W połowie czasu pieczenia przewracamy frytki na drugą stronę. Po 20 minutach bacznie się im przyglądajcie, bo lubią się przypalić.

To najlepsze frytki z batatów, jakie jadłam. Szybkie w przygotowaniu, smaczne, chrupiące i niezawierające miliona kalorii pochodzących z frytury.

Chrupiące frytki z batatów.