![Frytki z batatów.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVuiKC_R5efLLvyOM7LArJJ9VJaDhgLrcGFcTdRYLRgYdXyQJ-AGKFv9SXob46aROOi6tFF1bhk5dxDYhh_WIbBHiLcLccJau9hOqGV2oZ1xeT5Xhfug1X9zl9f0hfOLNilsUO7xJvISNO/s1600/chrupiace-frytki-z-batatow.jpg)
Uwielbiam frytki i słodkie ziemniaki. Jednak frytki z batatów jadłam do tej pory tylko w restauracjach, bo w domu niestety nie do końca przypominały frytki. Były to raczej słodkie ziemniaki na parze, mimo iż były pieczone w piekarniku. Dla mnie idealne frytki to te, które mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Długo poszukiwałam więc sposobu na to, by odtworzyć wersję restauracyjną, ale bez smażenia w głębokim tłuszczu. Po wielu próbach w końcu się udało. Dlatego dziś chciałabym się z Tobą podzielić przepisem na idealnie chrupiące, pieczone frytki z batatów.
![Pieczone frytki z batatów.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwewtwthLwlntsac78wGol8V0F9cdAQlMsTuTQ7rIe9J5Z3aNqHrk69U1ls9zI6v24AJftpJm_vsATGSqXT1cc9mBc6KgzAxzvkQScze9Gs-QgmS_lF7_FmLie1vK7Z1PlGyPCg1cYVld2/s1600/pieczone-frytki-z-batatow-z-chrupiaca-skorka.jpg)
Do przygotowania frytek z batatów będą potrzebne następujące składniki:
* 1 duży batat
* mąka kukurydziana
* oliwa z oliwek
* ulubione przyprawy (u mnie to pieprz, czosnek i wędzona papryka).
Obieramy ziemniaki i kroimy w słupki mniej więcej tej samej wielkości (ok. 0.5 cm) dzięki, czemu będziemy mieć pewność, że frytki równomiernie się upieką.
Wrzucamy frytki do zimnej wody i moczymy przez ok. godzinę. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru skrobi, a co za tym idzie frytki będą dokładnie przepieczone i chrupiące, ale nie przypalone.
Po godzinie wylewamy wodę i płuczemy ziemniaki, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Wrzucamy osuszone frytki do miski i dodajemy płaską łyżeczkę oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy, tak by każdy kawałek ziemniaka był dobrze pokryty tłuszczem. 1 łyżeczka oliwy w zupełności wystarczy na pokrycie 1 dużego batata. Nie przesadźcie z tłuszczem, bo wówczas Wasze frytki nie będą w stanie się przypiec.
Mąkę kukurydzianą (2-3 łyżki) mieszamy z przyprawami. Taką mieszankę wsypujemy do woreczka strunowego, do którego partiami wrzucamy frytki. To najszybszy i najlepszy sposób na to, by ziemniaki pokryć cienką warstwą mąki z przyprawami. Pamiętajcie, by na tym etapie nie dodawać soli. Sól wyciągnie wilgoć z ziemniaków i wytworzy parę, a para oznacza rozmiękczone ziemniaki zamiast frytek.
Frytki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, by ułożyć ziemniaki tak, by się ze sobą nie stykały. Jeśli o tym zapomnicie to możecie pożegnać się z chrupiącymi frytkami.
Pieczemy bataty w piekarniku nagrzanym do 225 stopni C przez ok. 20-25 minut. W połowie czasu pieczenia przewracamy frytki na drugą stronę. Po 20 minutach bacznie się im przyglądajcie, bo lubią się przypalić.
To najlepsze frytki z batatów, jakie jadłam. Szybkie w przygotowaniu, smaczne, chrupiące i niezawierające miliona kalorii pochodzących z frytury.
![Chrupiące frytki z batatów.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpD1tT-ZT_2c5eQpgoc4eaXwEZz2mtLpx2PiDwaQR3afknsOkLl_W6KYXBEtCWeGXt8OS8qyFx_MbCoHC7cg5MmmxI72EkD2w6Ciqs0uZk8C8e6eO4jAReldOwzjuwjgweWFvSz0crxN_y/s1600/przepis-na-frytki-z-batatow-pieczone-w-piekarniku.jpg)