Placuszki bananowe - pyszne śniadanie, nie tylko dla najmłodszych.

 

Kiedy najdzie mnie ochota na słodkie śniadanie, a nie mam zbyt dużo czasu, by siedzieć w kuchni, stawiam na placuszki bananowe. Nie dość, że są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu to w dodatku smakują wybornie. Od kiedy nasza rodzina się powiększyła placuszki regularnie pojawiają się w naszym jadłospisie. Nasz synek je uwielbia. To idealne śniadanie, nie tylko dla najmłodszych. Smakują równie dobrze jedzone na zimno, jako słodka przekąska.

BANANOWE PLACUSZKI Z NUTĄ CYNAMONU

SKŁADNIKI:

* 225 g bananów (1 duży lub 2 mniejsze)

* 1 jajko

* 50 g mąki pszennej

* 10 ml kokosowej śmietanki kulinarnej (można zamienić na mleko roślinne)

* 1/4 łyżeczki cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Obrane banany rozgniatamy praską do ziemniaków (można użyć widelca, ale praską zrobicie to dużo szybciej). 

Do bananowej papki dodajemy jajko, mąkę, śmietankę oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy. 

Smażymy na patelni, spryskanej odrobiną oleju z awokado, do momentu aż placuszki się zarumienią.