Ziołowa fasola, za którą Twój dietetyk pośle Cię do piekła.

Ziołowa fasola z miętą i pietruszką.

Istnieją takie dania, którym nie możemy się oprzeć nawet wtedy, kiedy doskonale zdajemy sobie sprawę, iż niekoniecznie należą do kategorii dietetycznych. Od czasu do czasu każdemu z nas należy się jednak odrobina przyjemności, a wtedy na horyzoncie pojawia się tzw. "comfort food". U mnie od jakiegoś czasu takie miano zyskała biała fasola w wersji ziołowej. Moja dietetyczka pewnie dostałaby zawału widząc tę maślaną bułkę tartą [Ola, tej bułki tartej z pszennej kajzerki tutaj nie ma, to Ci się tylko wydawało ;)], ale czasem warto iść do piekła za chwilę kulinarnej przyjemności. Łapcie więc przepis.

BIAŁA FASOLA Z MIĘTĄ I PIETRUSZKĄ

SKŁADNIKI:
* 1.5 kubka białej fasoli Piękny Jaś
* 3 łyżki masła
* 3 czubate łyżki bułki tartej
* ziele angielskie
* liść laurowy
* 1 łyżeczka suszonego cząbru
* 1 łyżeczka suszonej pietruszki
* 0.5 łyżeczki suszonej mięty
* 1 czubata łyżeczka ziół greckich (cebula, rozmaryn, tymianek, bazylia, papryka, oregano, szałwia, mięta)
* świeża pietruszka
* pieprz
* sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Fasolę zalewamy wodą tak, by w całości była zanurzona. Moczymy przez całą noc (minimum 12 h).

Następnie wodę wylewamy i zalewamy fasolę ponownie. Dodajemy liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę suszonego cząbru. Gotujemy aż do miękkości (pod koniec gotowania solimy).

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła. Następnie dorzucamy 3 czubate łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy. Do bułki dodajemy suszoną pietruszkę, suszoną miętę oraz zioła greckie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy do naszej mieszanki ugotowaną fasolę i starannie mieszamy. Całość wykańczamy posiekaną świeżą pietruszką.


Tak przygotowana fasola jest również idealnym dodatkiem do kubka czerwonego barszczu zamiast klasycznego pasztecika.