Moje ulubione drugie śniadanie, czyli jogurt z duszonymi śliwkami z nutą czekolady i cynamonu.

Przepis na jogurt z duszonymi śliwkami z nutą czekolady i cynamonu.

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na jedno z moich ulubionych śniadań, które często gościło w moim jadłospisie podczas ciąży. Ze względu na to, iż choruję na insulinooporność nie było dla mnie zaskoczeniem, kiedy zdiagnozowano u mnie cukrzycę ciążową. Na szczęście trafiłam na fantastyczną dietetyczkę, dzięki której nie tylko udało mi się utrzymać w ryzach cukrzycę, ale także schudnąć i pozbyć się insulinooporności. Jogurt z duszonymi śliwkami pozostał jednym z moich ulubionych śniadań do dziś, choć od porodu minęło już prawie 3 miesiące.

JOGURT Z DUSZONYMI ŚLIWKAMI, MIGDAŁAMI I SUROWYM KAKAO

SKŁADNIKI:
* 1 opakowanie jogurtu SKYR (150 g)
* 120 g świeżych lub mrożonych śliwek (Ja używam mrożonych. Polecam te z Biedronki.)
* odrobina wody
* 1 łyżeczka erytrytolu
* 1 łyżeczka surowego kakao
* 0.5 łyżeczki cynamonu
* 2 kostki gorzkiej czekolady 64%
* 20 g migdałów + 10 g płatków migdałowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do rondelka wrzucamy śliwki. Dodajemy odrobinę wody i dusimy do miękkości. 

Kiedy śliwki zmiękną dodajemy erytrytol, surowe kakao oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy.

Do miseczki przekładamy jogurt. Następnie wykładamy śliwki. Na górze układamy 2 kostki czekolady (możemy je zetrzeć na wiórki lub pokroić na mniejsze kawałki) i posypujemy orzechami. 

W kilka chwil mamy przepyszne i pożywne drugie śniadanie. Koniecznie wypróbujcie. 


Jeśli jesteście zainteresowane dietą, podczas której będziecie mogły jeść takie pyszności, to serdecznie polecam Wam Aleksandrę Mieczkowską, dzięki której w końcu, po wielu latach, udało mi się pokonać insulinooporność i zrzucić większość nadprogramowych kilogramów. Koniecznie zajrzyjcie na Insta i FB, gdzie Ola dzieli się przepisami na zdrowe pyszności.