Moje ulubione drugie śniadanie, czyli jogurt z duszonymi śliwkami z nutą czekolady i cynamonu.

Przepis na jogurt z duszonymi śliwkami z nutą czekolady i cynamonu.

Czuję się tak jakbym dopiero zaczynała swoją przygodę z blogowaniem - tak dawno nie opublikowałam tu żadnego tekstu. Nie chce się wierzyć, że ostatni artykuł pojawił się tu w marcu zeszłego roku. Od tego czasu wiele się zmieniło. Nasza rodzina powiększyła się i kiedy szczęśliwi odnajdowaliśmy się w nowej rzeczywistości Świat zmienił się bezpowrotnie. Smutna prawda jest taka, iż prawdopodobnie nic nie będzie już nigdy takie samo. Koronawirus rzucił blady cień na życie nas wszystkich. Najważniejsze jednak, że mamy siebie i jesteśmy zdrowi. Miejmy nadzieję, że wszyscy przetrwamy ten czas, a pandemia zamieni się w ponurą historię.

Długo zastanawiałam się, czy powrót na bloga w obecnej sytuacji to dobry pomysł. W końcu kto ma teraz ochotę na lekkie, lifestyle'owe treści w dobie ogromnej ludzkiej tragedii. Tego typu artykuły wydają się banalne. Jednak im dłużej trwamy w narodowej kwarantannie zaczęło do mnie docierać, że właśnie tego typu content jest teraz pożądany. Coś lekkiego, co pozwoli oderwać się, choć na chwilę, od ponurej rzeczywistości. Ostatecznie więc zadecydowałam, że powrót do pisania bloga będzie idealną odskocznią od natłoku dołujących informacji, którymi nieustannie bombardują nas media.

Tyle tytułem wstępu. Przejdźmy zatem do właściwej treści tego wpisu.

Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim ulubionym śniadaniem, które często gościło w moim jadłospisie podczas ciąży. Ze względu na to, iż choruję na insulinooporność nie było dla mnie zaskoczeniem, kiedy zdiagnozowano u mnie cukrzycę ciążową. Na szczęście trafiłam na fantastyczną dietetyczkę, dzięki której nie tylko udało mi się utrzymać w ryzach cukrzycę, ale także schudnąć i pozbyć się insulinooporności. Jogurt z duszonymi śliwkami pozostał jednym z moich ulubionych śniadań do dziś, choć od porodu minęło już prawie 3 miesiące.

JOGURT Z DUSZONYMI ŚLIWKAMI, MIGDAŁAMI I SUROWYM KAKAO

SKŁADNIKI:
* 1 opakowanie jogurtu SKYR (150 g)
* 120 g świeżych lub mrożonych śliwek (Ja używam mrożonych. Polecam te z Biedronki.)
* odrobina wody
* 1 łyżeczka erytrytolu
* 1 łyżeczka surowego kakao
* 0.5 łyżeczki cynamonu
* 2 kostki gorzkiej czekolady 64%
* 20 g migdałów + 10 g płatków migdałowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do rondelka wrzucamy śliwki. Dodajemy odrobinę wody i dusimy do miękkości. 

Kiedy śliwki zmiękną dodajemy erytrytol, surowe kakao oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy.

Do miseczki przekładamy jogurt. Następnie wykładamy śliwki. Na górze układamy 2 kostki czekolady (możemy je zetrzeć na wiórki lub pokroić na mniejsze kawałki) i posypujemy orzechami. 

W kilka chwil mamy przepyszne i pożywne drugie śniadanie. Koniecznie wypróbujcie. 


Jeśli jesteście zainteresowane dietą, podczas której będziecie mogły jeść takie pyszności, to serdecznie polecam Wam Aleksandrę Mieczkowską, dzięki której w końcu, po wielu latach, udało mi się pokonać insulinooporność i zrzucić większość nadprogramowych kilogramów. Koniecznie zajrzyjcie na Insta i FB, gdzie Ola dzieli się przepisami na zdrowe pyszności.