Dziś chciałabym się z Tobą podzielić przepisem na jedno z moich ulubionych śniadań, które często gościło w moim jadłospisie podczas ciąży. Ze względu na to, iż choruję na insulinooporność nie było dla mnie zaskoczeniem, kiedy zdiagnozowano u mnie cukrzycę ciążową. Na szczęście trafiłam na fantastyczną dietetyczkę, dzięki której nie tylko udało mi się utrzymać w ryzach cukrzycę, ale także schudnąć i pozbyć się insulinooporności. Jogurt z duszonymi śliwkami pozostał jednym z moich ulubionych śniadań do dziś, choć od porodu minęło już prawie 3 miesiące.
JOGURT Z DUSZONYMI ŚLIWKAMI, MIGDAŁAMI I SUROWYM KAKAO
SKŁADNIKI:
* 1 opakowanie jogurtu SKYR (150 g)
* 120 g świeżych lub mrożonych śliwek (Ja używam mrożonych. Polecam te z Biedronki.)
* odrobina wody
* 1 łyżeczka erytrytolu
* 1 łyżeczka surowego kakao
* 0.5 łyżeczki cynamonu
* 2 kostki gorzkiej czekolady 64%
* 20 g migdałów + 10 g płatków migdałowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do rondelka wrzucamy śliwki. Dodajemy odrobinę wody i dusimy do miękkości.
Kiedy śliwki zmiękną dodajemy erytrytol, surowe kakao oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy.
Do miseczki przekładamy jogurt. Następnie wykładamy śliwki. Na górze układamy 2 kostki czekolady (możemy je zetrzeć na wiórki lub pokroić na mniejsze kawałki) i posypujemy orzechami.
W kilka chwil mamy przepyszne i pożywne drugie śniadanie.