![Owsiane batoniki z suszonymi owocami.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjCOc34YBdusPr2s1FRxsb4zkY1hOPqPrLAQVuYR3efOxWvoNkTVnGC4iIMvbsCK40RrvZFaW8Bs9dl730-y0xsjxUtgzqzqg1JRolDAWaaLofLvXKSTRWiKO0Xr0V46dr1zIXW7TSIMm6/s1600/owsiane-batoniki-z-suszonymi-owocami.jpg)
Jeśli trafiłaś na mojego bloga to pewnie bardzo dobrze zdajesz sobie sprawę z tego, że sklepowe batoniki to zazwyczaj morze cukru i tłuszczy utwardzonych. Oczywiście można wytłumaczyć sobie ich kupowanie tym, że wszystko jest dla ludzi i raz na jakiś czas coś takiego nam nie zaszkodzi. Prawda jest jednak taka, że nie warto pchać w siebie cukru i tłuszczu w najgorszej postaci, kiedy można w kilka chwil przygotować słodkości, których skład będzie nam znany i nie przyprawi o ból głowy... ani żołądka. Były już czekoladowe batoniki z masłem orzechowym, żurawiną, miechunką i chia na bazie daktyli, a tym razem przygotowałam dla Ciebie batoniki, których głównym składnikiem są płatki owsiane. Sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie lub jako słodki dodatek do herbaty.
![Śniadaniowe batoniki na bazie płatków owsianych.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgV6SNvZ36dfK8QR0dhn48zcFPX0x2AflzjQ1x8mwdid3AgggG7JtsZ-l-yBxAWzYDdy6uPilFSjvjzsxFEo3o2DS2Mfazhl6WUN1PklHXcZqDZkTXVWm6jmD6Aoh-pfRnr39L079lgffTq/s1600/domowe-batoniki-z-platkami-owsianymi-suszonymi-owocami-oraz-maslem-orzechowym.jpg)
Do przygotowania owsianych batoników będą potrzebne następujące składniki:
* 1.5 kubka płatków owsianych
* 0.5 kubka suszonych śliwek
* 0.5 kubka suszonych moreli
* 0.5 kubka rodzynek
* 0.5 kubka orzechów włoskich
* 6 łyżek sezamu łuskanego
* 2 łyżki czarnego sezamu
* 1/3 kubka masła orzechowego
* 2 łyżki masła klarowanego
* 4 łyżki miodu malinowego
* 0.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* 1 łyżeczka surowego kakao
* 0.5 łyżeczki cynamonu
* szczypta soli himalajskiej.
Suszone owoce (pamiętaj, by wybierać te niesiarkowane) i orzechy kroimy na drobne kawałki. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, suszone owoce, sezam oraz orzechy. Całość mieszamy.
Masło klarowane rozpuszczamy i łączymy razem z masłem orzechowym, miodem, ekstraktem waniliowym, cynamonem, kakao i solą. Dokładnie mieszamy.
Następnie wlewamy naszą miksturę do suchych składników i mieszamy silikonową szpatułką do czasu aż wszystkie składniki się połączą.
Przekładamy naszą miksturę do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy, tak by utworzyła równą warstwę.
Wkładamy do lodówki na minimum 4 h, po czym kroimy na równe części.
Batoniki lepiej zachowują swoją formę, jeśli są przechowywane w lodówce.
![Batoniki z płatkami owsianymi, suszonymi owocami, miodem i masłem orzechowym.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsMm2ra6r43PyIxptHprBPEQh0Jpaodiw0hLY8xgIMtaqDp1V8XdfSfXkfeWGoTYuznTbq5sM8lwQn9tMRp8nyrf-ETk0gBP3f242St6i9oKhQzkdK1P2yNrKIB6iB2pNO_kJxV7S0sqnx/s1600/sniadaniowe-batoniki-z-platkami-owsianymi-i-suszonymi-owocami.jpg)