Cytrynowo-ogórkowa lemoniada z nutą mięty.

Lemoniada ogórkowo-cytrynowa z dodatkiem mięty.

Pogoda nas ostatnio wyjątkowo rozpieszcza - jest ciepło i słonecznie, a to oznacza, że czas na zimne, orzeźwiające napoje. Jeśli uwielbiacie mrożoną kawę to sprawdźcie przepis na cold brew, czyli kawę parzoną na zimno, a jeśli wolicie coś bez kofeiny to dziś przychodzę do Was z przepisem na cytrynowo-ogórkową lemoniadę z miętową nutą, która idealnie ugasi pragnienie i świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla.

Do przygotowania lemoniady będziecie potrzebować następujących składników:
* 1 średni ogórek
* 4 cytryny
* 1 litr wody mineralnej
* garść liści mięty
Opcjonalnie:
* lód
* miód, syrop z agawy czy syrop z daktyli.

Połowę ogórka kroimy w plastry, a drugą ścieramy na tarce o grubych oczkach i wyciskamy sok.

Z trzech cytryn wyciskamy sok, a jedną kroimy w plastry.

Plastry ogórka i cytryny wrzucamy od razu do dzbanka/karafki, dodajemy sok z cytryny i ogórka oraz garść liści mięty i całość zalewamy wodą.

Jeśli wolicie lemoniadę w wersji słodkiej niż kwaśnej możecie dodać odrobinę miodu czy innego ulubionego "słodzika".

Cytrynowo-ogórkowa lemoniada z miętą.