![Przepis na cold brew coffee.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIjlUhYILf6GOD2gw1XuanmXTd9sdmyKq_DtXhSEAozUqpQSD0SocoTMbF2UK9FD6tXWDhLwewBbizIE7Evo0WpV3lylCrZbK4VanH9DCMKN-8pPLH8eYRga2iYJ9Wiscm3DDrrhWl6ek0/s16000/1.jpg)
Szczerze mówiąc nigdy nie byłam specjalną fanką kawy. Owszem od czasu do czasu wypiłam waniliowe latte, ale zdecydowanie bardziej gustuję w herbacie. Jeśli kawa to raczej mrożona, choć też bardzo rzadko. Dopiero gdy dowiedziałam się o istnieniu cold brew odkryłam, że kawa to moja druga miłość - zaraz po herbacie.
COLD BREW - CO TO TAKIEGO?
Jest to proces parzenia ziaren kawy, przy pomocy zimnej wody, przez długi okres czasu. W związku z tym, że ziarna nie mają kontaktu z wrzątkiem chemiczny profil kawy, parzonej na zimno, różni się od tej standardowej. Ziarna kawy zawierają wiele składników, które są lepiej rozpuszczalne w wysokiej temperaturze - w tym kofeinę, oleje oraz kwasy tłuszczowe. Parzenie kawy w niskiej temperaturze sprawia, że jest ona mniej kwaśna, a zawartość kofeiny jest znacznie niższa. Cold brew jest aż w 65-70% mniej kwaśna niż kawa parzona tradycyjnie. W dodatku dłużej zachowuje świeżość. Normalnie, jeśli nie wypijemy kawy od razu to po kilku godzinach jest zupełnie nie do spożycia - jest po prostu niesmaczna. Kawa parzona na zimno jest w stanie utrzymać swoją świeżość nawet tydzień (jeśli przechowujemy ją w lodówce).
COLD BREW - CZY NIE JEST TO PRZYPADKIEM ZWYKŁA MROŻONA KAWA?
Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że cold brew nie jest niczym innym jak mrożoną kawą przygotowaną w dziwny sposób. Jednak różnica polega na tym, że kawa mrożona parzona jest przy pomocy gorącej wody, a następnie zostaje wystudzona. Cold brew natomiast parzymy na zimno i przez dużo dłuższy okres czasu, uzyskując w ten sposób kawowy koncentrat, który rozcieńczamy przy pomocy wody lub mleka. Ponieważ w cold brew ziarna nie zostają poddane działaniu wysokiej temperatury nie tylko ma mniej kwaśny, ale także pełniejszy smak i "gładszą" konsystencję.
ZALETY COLD BREW.
Podsumujmy, dlaczego warto pić cold brew:
- mniej kwaśna - ma to znaczenie dla ludzi, którzy borykają się z refluksem i/lub mają problemy z trawieniem i wolą mniej ostry aromat kawy.
- bardziej aromatyczna i mniej rozwodniona - proces parzenia na zimno sprawia, że ziarna mają więcej czasu, aby uwolnić swój aromat. Jest on mocniejszy więc nie ma obawy, że kawa będzie rozwodniona - nawet jeśli dodamy do niej wodę/mleko oraz kostki lodu smak kawy pozostanie wyrazisty.
- zachowuje świeżość przez długi okres czasu - chemiczna struktura kawy nie zmienia się przy parzeniu na zimno co sprawia, że bez problemu jest w stanie zachować te same walory smakowe nawet przez tydzień.
Jeśli lubisz mrożoną kawę to gwarantuję, że po spróbowaniu cold brew nie będziesz chciała do niej wrócić, bo cold brew jest o niebo lepsze.
![Kawa parzona na zimno.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggfL0FziKY_p06owdb1qiylXn0jnZLJz6aseHNr7_rNad5sHb4JdUq29ehSxuGsg2O2ScRweqEC8YzMUDg9kIvy1Uka4Y9XmYBtKP1-S8H62Gst4v4AgoV8BnCLcrsEn8KlOMOAHQbB1KP/s16000/2.jpg)
JAK PRZYGOTOWAĆ COLD BREW?
Przede wszystkim należy kupić kawę ziarnistą. Najlepiej taką, która parzona jest lokalnie i jest jak najbardziej świeża. Im bardziej świeże ziarna, tym bardziej aromatyczna kawa.
Następnie mielimy kawę tak, aby uzyskać 1/2 kubka już po jej zmieleniu. Ważne jest, by zmielić ją "grubo", niedbale - w tym wypadku zupełnie nie sprawdzi się kawa o grubości ziaren piasku.
Kolejnym krokiem jest zalanie naszych ziaren wodą. Na 1/2 kubka kawy potrzebujemy 1 i 1/2 kubka wody (możesz przygotować więcej kawy na raz, więc proporcje się zmienią, ale ważne, aby stosunek wody do kawy wynosił 3:1). Wrzucamy więc kawę do słoika (lub innego szczelnie zamykanego pojemnika), zalewamy zimną wodą (lub taką o temperaturze pokojowej), po czym całość mieszamy. Warto zaznaczyć, że mieszamy kawę tylko i wyłącznie łyżką drewnianą lub ewentualnie plastikową, gdyż metal może mieć wpływ na końcowy smak kawy. Szczelnie zamykamy naszą miksturę i zostawiamy na 24 h w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie możemy przystąpić do kolejnego kroku lub też, jeśli lubimy mocniejszą kawowy aromat, wstawić do lodówki i zaparzać ją dalej przez kolejne 24-48 h. Według mnie 24 h to wystarczający czas, aby uzyskać pełny aromat i głębię smaku. Kiedy kawa będzie miała już pożądaną moc należy ją przecedzić. W tym celu możesz użyć papierowego filtra do kawy lub gazy. Proces odcedzania można powtórzyć do momentu aż nie będzie w niej żadnych odłamków ziaren.
Tak przyrządzony koncentrat kawowy możemy spokojnie przechowywać w lodówce przez tydzień.
By móc cieszyć się aromatycznym cold brew należy rozcieńczyć otrzymany koncentrat. Mnie najbardziej smakuje w proporcji 1:1 z dodatkiem kilku kostek lodu, ale to jakich proporcji użyjesz zależy od tego, jak mocną kawę lubisz.
![Cold brew.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjN7P8nFBg74OHF5i-yh0JrIEz_ihFAdkvTUwgLBHScjfS-O9fr0yr0ued8xVLcns8UQB2bxzrv8Atm0s8jrz9OmcTcvuT3ho8yHfmN68NX-zX55l97JXTGoEn73I05bQU2cpMc2-3yHjsM/s16000/3.jpg)
![Kawa cold brew.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4LGPIfFT1cj9GwifL9pWZiwQnSn5kv0TpkdvZAMi_kVMziL2W347lGwV6NRTy7rVPfHHkrGulMIlCXw8-97CqZrWTVFaRnDYcFuwCFjIIBXSVHQB8-5I94Fu7oQXf06lpXsMiL8WMLFp6/s16000/4.jpg)
Jak tylko pierwszy raz spróbowałam cold brew to już wiedziałam, że totalnie przepadłam. Dlatego też niezmiernie cieszy mnie, że stworzenie kawy parzonej na zimno, podawanej obecnie w każdej dobrej kawiarni, jest tak proste i nie wymaga zbyt dużo pracy ani czasu (poza czasem oczekiwania oczywiście).
Słyszałaś kiedyś o cold brew? Jaki rodzaj kawy lubisz najbardziej?