![Szaszłyki z kurczaka w stylu greckim.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWkbWcMEsAQTBKYuBDIeZNO-91lGOg_nXm_PCaZwenaly6KO-icJFIunTCIwFEQ3mcTb_oig0bsHf4F333I3H_iFfmymodKEoL4lF9OXkdD5BjSflkxTcKym7m8Xc6PXJeR6RcCDRMlk4z/s1600/szaszlyki-w-stylu-greckim-idealne-na-grilla.jpg)
Długi weekend majowy jest w Polsce nieoficjalnym otwarciem sezonu grillowego, a skoro majówka już za nami to dziś przychodzę do Ciebie z przepisem na szaszłyki w stylu greckim z sosem tzatziki.
![Szaszłyki z kurczaka z dodatkiem mięty, oregano i kolendry.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh38wOqVudMOc5RBxwjZhP6kAdcxY_awoO3IGkxE02igJ5H85i-h-A8O79A-xRRPfcJr1HR9Kf4mac0Hhl9_rX5fFaBvEh32szFaoxaTZfiSTTxZkUU3hQnxfloRnEgrst0oB8VNs-g2p6W/s1600/szaszlyki-z-kurczaka-z-dodatkiem-miety.jpg)
Do przygotowania szaszłyków będą potrzebne następujące składniki:
* 500 g piersi z kurczaka
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżeczka octu z białego wina
* 2 łyżki oleju z awokado
* 2 łyżeczki suszonego oregano
* 1 łyżeczka suszonej pietruszki
* 1 łyżeczka suszonej mięty
* 1/2 łyżeczki suszonej kolendry (liście)
* sól himalajska i pieprz (do smaku).
Piersi z kurczaka pokrój w kostki, a przyprawy wymieszaj razem z octem, olejem i sokiem z cytryny. Miksturę (będzie miała konsystencję pasty) połącz razem z kurczakiem. Całość dobrze wymieszaj tak, aby każdy kawałek był pokryty przyprawami. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnie nadziej kurczaka na patyczki do szaszłyków. Pamiętaj, by wcześniej namoczyć patyczki w wodzie przez minimum 30 minut - to zapobiegnie ich przypaleniu. Tak przygotowane szaszłyki ułóż na tacce na grillu. Możesz przygotować je także na patelni grillowej uprzednio lekko spryskanej olejem z awokado. Grilluj kurczaka do czasu aż będzie dokładnie upieczony w środku, a na zewnątrz się lekko zrumieni. Czas grillowania uzależniony jest od tego, jakiego sprzętu używasz.
![Sos tzatziki.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXLk-Qpq6MbtSvRWeLpSlxBRrzTRyqK1oqW1DYX17S13OoOI-Dhv0w53taKLQdIECF2C8VTtMTbRN5L9NQ5O67CurQTd-uU-TR17VVLk5yi9-JfKi2Z8j7HgOOYxoPBaZSSHjHa5q7bFbf/s1600/sos-tzatziki.jpg)
Nie ma grilla bez sosu tzatziki, który pasuje właściwie do każdego dania, a tym bardziej do szaszłyków. Dlatego też nie może go zabraknąć, na Twoim stole, podczas sezonu grillowego.
Do przygotowania sosu tzatziki będą potrzebne następujące składniki:
* 1 i 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego (ok. 250 g)
* 1/2 ogórka
* sok z 1/2 cytryny
* 1-2 małe ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonej mięty
* 1 łyżeczka suszonego koperku
* 2 łyżeczki świeżego koperku
* sól himalajska i pieprz (do smaku).
Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnij z nadmiaru wody. Do miseczki przełóż jogurt naturalny i dodaj do niego ogórka, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj.
![Sos tzatziki idealny jako dodatek do dań z grilla.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-J_S8I_f1QfJETUQ7jWc77Our2aFggfvAKye-ZQmaNceSUzesZ9bUc4sX0Z1YlR-g9CNdAPXETL448LpjDcqobcw9t_bZF48vtd7s6KZH0ykTbML8tg92QarJsYgd36fWW6KyJdnGK7dW/s1600/grecki-sos-tzatziki-idealny-dodatek-do-dan-z-grilla.jpg)