Herbata imbirowo-cytrynowa z dodatkiem miodu.

Przepis na herbatę imbirowo-cytrynową.

Pogoda w tym roku totalnie zwariowała - raz jest ciepło i słonecznie, a za chwilę mamy mróz, śnieg i minusowe temperatury. Taka aura zdecydowanie sprzyja przeziębieniom. Jest jednak prosty i smaczny sposób na to, by uchronić się przed chorobą. Wystarczy popijać domową herbatę imbirowo-cytrynową.

DLACZEGO WARTO PIĆ HERBATĘ IMBIROWĄ?

Pijąc herbatę z dodatkiem imbiru skorzystamy z jego dobroczynnych właściwości, które przedstawiają się następująco:

1. Poprawia pracę żołądka i zmniejsza nudności.

2. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

3. Pomaga przy kłopotach z oddychaniem.

4. Poprawia krążenie krwi. 

5. Wspomaga odchudzanie. 

6. Wzmacnia odporność organizmu.

7. Pomaga w walce z nieświeżym oddechem.

8. Jest naturalnym antyoksydantem.

9. Obniża poziom cukru we krwi.

10. Zawiera substancje mogące spowalniać wzrost komórek rakowych i zapobiegać rozwojowi choroby.

Jak widzicie imbir ma wiele zalet, więc warto wykorzystać go, w kuchni, nie tylko przy pieczeniu pierników.

Pamiętajcie jednak, że imbir nie jest dla każdego. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny ograniczyć spożycie imbiru do minimum - owszem jest pomocny przy nudnościach, ale spożyty w nadmiarze może wywołać skurcze macicy, a co za tym idzie przedwczesny poród. Z imbiru powinni zrezygnować też Ci, którzy borykają się z dolegliwościami układu pokarmowego - imbir ma działanie drażniące, więc może nasilić objawy choroby. Wyeliminujcie imbir z diety, jeśli przyjmujecie leki przeciwzakrzepowe, insulinowe, beta-blokery, barbiturany i na nadciśnienie - imbir wchodzi w interakcję z tymi lekami i może nasilić bądź osłabić ich działanie.

Jak przygotować domową herbatę imbirowo-cytrynową?

JAK PRZYGOTOWAĆ HERBATĘ IMBIROWO-CYTRYNOWĄ?

Do przygotowania herbaty imbirowo-cytrynowej będziecie potrzebować następujących składników:

* kawałek imbiru 
* kilka plastrów i sok z cytryny
* odrobina miodu

Celowo nie podaję tu konkretnych ilości, bo wszystko zależy od tego, jak mocny napar i w jakich ilościach chcecie go przygotować.

Jeśli jednak nigdy wcześniej nie próbowałyście tego typu herbaty to polecam skorzystać z proporcji na jeden kubek:

* 2-3 cm kawałek imbiru
* pół cytryny, z której odkrawamy 3-4 plastry, a z pozostałej reszty wyciskamy sok
* pół łyżeczki miodu spadziowego

Cytrynę kroimy w plastry. Pamiętajcie, by najpierw dobrze ją umyć i sparzyć skórkę (cytrusy to jedne z najbardziej opryskiwanych owoców). 

Odkrawamy kawałek imbiru, obieramy go i kroimy na cienkie plasterki. 

Plastry cytryny i imbiru wkładamy do kubka i zalewamy gorącą wodą. Wyciskamy resztę soku z cytryny.

Zaparzamy przez 25 minut. 

Kiedy herbata przestygnie dodajemy pół łyżeczki miodu (jeśli dodamy go od razu po zalaniu wrzątkiem miód straci swoje cenne właściwości). Całość mieszamy, wyciskając łyżeczką pozostały w plastrach cytryny sok. W ten sposób uzyskacie mocno cytrynowy aromat z delikatną imbirową nutą. 

Herbata imbirowo-cytrynowa - właściwości oraz przepis.
Copyright © 2016 - 2018 healthystyle.pl

POLITYKA PRYWATNOŚCI