Pogoda w tym roku totalnie zwariowała - raz jest ciepło i słonecznie, a za chwilę mamy mróz, śnieg i minusowe temperatury. Taka aura zdecydowanie sprzyja przeziębieniom. Jest jednak prosty i smaczny sposób na to, by uchronić się przed chorobą. Wystarczy popijać domową herbatę imbirowo-cytrynową.
DLACZEGO WARTO PIĆ HERBATĘ IMBIROWĄ?
Pijąc herbatę z dodatkiem imbiru skorzystamy z jego dobroczynnych właściwości, które przedstawiają się następująco:
1. Poprawia pracę żołądka i zmniejsza nudności.
2. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
3. Pomaga przy kłopotach z oddychaniem.
4. Poprawia krążenie krwi.
5. Wspomaga odchudzanie.
6. Wzmacnia odporność organizmu.
7. Pomaga w walce z nieświeżym oddechem.
8. Jest naturalnym antyoksydantem.
9. Obniża poziom cukru we krwi.
10. Zawiera substancje mogące spowalniać wzrost komórek rakowych i zapobiegać rozwojowi choroby.
Jak widzisz imbir ma wiele zalet, więc warto wykorzystać go, w kuchni, nie tylko przy pieczeniu pierników.
Pamiętaj jednak, że imbir nie jest dla każdego. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny ograniczyć spożycie imbiru do minimum - owszem jest pomocny przy nudnościach, ale spożyty w nadmiarze może wywołać skurcze macicy, a co za tym idzie przedwczesny poród. Z imbiru powinni zrezygnować też Ci, którzy borykają się z dolegliwościami układu pokarmowego - imbir ma działanie drażniące, więc może nasilić objawy choroby. Wyeliminuj imbir z diety, jeśli przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe, insulinowe, beta-blokery, barbiturany i na nadciśnienie - imbir wchodzi w interakcję z tymi lekami i może nasilić bądź osłabić ich działanie.
Pamiętaj jednak, że imbir nie jest dla każdego. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny ograniczyć spożycie imbiru do minimum - owszem jest pomocny przy nudnościach, ale spożyty w nadmiarze może wywołać skurcze macicy, a co za tym idzie przedwczesny poród. Z imbiru powinni zrezygnować też Ci, którzy borykają się z dolegliwościami układu pokarmowego - imbir ma działanie drażniące, więc może nasilić objawy choroby. Wyeliminuj imbir z diety, jeśli przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe, insulinowe, beta-blokery, barbiturany i na nadciśnienie - imbir wchodzi w interakcję z tymi lekami i może nasilić bądź osłabić ich działanie.
JAK PRZYGOTOWAĆ HERBATĘ IMBIROWO-CYTRYNOWĄ?
Do przygotowania herbaty imbirowo-cytrynowej będziesz potrzebować następujących składników:
* kawałek imbiru
* kilka plastrów i sok z cytryny
* odrobina miodu
Celowo nie podaję tu konkretnych ilości, bo wszystko zależy od tego, jak mocny napar i w jakich ilościach chcesz go przygotować.
Jeśli jednak nigdy wcześniej nie próbowałaś tego typu herbaty to polecam skorzystać z proporcji na jeden kubek:
* 2-3 cm kawałek imbiru
* pół cytryny, z której odkrawamy 3-4 plastry, a z pozostałej reszty wyciskamy sok
* pół łyżeczki miodu spadziowego
Cytrynę kroimy w plastry. Pamiętajcie, by najpierw dobrze ją umyć i sparzyć skórkę (cytrusy to jedne z najbardziej opryskiwanych owoców).
Odkrawamy kawałek imbiru, obieramy go i kroimy na cienkie plasterki.
Plastry cytryny i imbiru wkładamy do kubka i zalewamy gorącą wodą. Wyciskamy resztę soku z cytryny.
Zaparzamy przez 25 minut.
Kiedy herbata przestygnie dodajemy pół łyżeczki miodu (jeśli dodamy go od razu po zalaniu wrzątkiem miód straci swoje cenne właściwości). Całość mieszamy, wyciskając łyżeczką pozostały w plastrach cytryny sok. W ten sposób uzyskasz mocno cytrynowy aromat z delikatną imbirową nutą.