![Gorące kakao z kokosową bitą śmietaną.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgORRk9dvCmk1qoOtGxKeCKxqTOwWkLb9xEeFJWomAMVXXRoI0uHEg21626_A07r5RydvjM9f4YJMYSh0ubgPLZ0qHSo8YSnJcpv7k5CK6e74N-QLr9IKVBErLNFZJB56uvMv3bK374ySZF/s1600/gorace-kakao-z-kokosowa-bita-smietana.jpg)
Kubek gorącego kakao to idealny sposób na błyskawiczną poprawę humoru, a kiedy dodamy do niego bitą śmietanę to jedyne czego nam będzie brakować do pełni szczęścia to dobra książka i koc. Perfekcyjny pomysł na długie, mroźne, zimowe wieczory.
Gotowe kakao zazwyczaj pełne jest zbędnego cukru i chemii. Bita śmietana kupiona w sklepie wcale nie jest dużo lepsza. Dlatego dziś chciałabym się z Tobą podzielić przepisem na domowe gorące kakao z kokosową bitą śmietaną.
![Gorące surowe kakao z bitą śmietaną z mleczka kokosowego.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHILz_2hFL1CXJ3RIlzakfESTn2vgPtwGi4Qi5dNYP0BmGNBG59DQknFZzvQsooV9f4WQDRxJ9Q4SQDwZIxi_sEwwMREN6GdHWeqzdvCYWxEReKsr88QIYahkWm-AOJK_TBPI7-5d2gyI_/s1600/gorace-kakao-z-bita-smietana-i-wiorkami-kokosowymi.jpg)
![Gorące domowe kakao z dodatkiem bitej śmietany, wiórków kokosowych i tartej, gorzkiej czekolady.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmng03SoYQBdenwt2lb7E_L3wB7u9E7JP1mUKcU3M0h_w7lf5_rFqZHZm0v2nzS15ydEmmckyZnUiQAHDUCMZl45BilqheqOxr2bVESS-5zaB9YOb5zxjpfqTJNmTTnjnUiNCVApyTF0-5/s1600/domowe-kakao-z-bita-smietana-i-wiorkami-z-kokosa.jpg)
Do przygotowania kakao będą potrzebne następujące składniki:
* 1 kubek mleka ryżowo-kokosowego (możecie wybrać inne - takie, którego smak najbardziej Wam odpowiada)
* 1 łyżka surowego kakao w proszku
* 1 łyżka syropu daktylowego
* 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* szczypta soli himalajskiej.
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając, przy pomocy ręcznej ubijaczki tak, aby rozbić ewentualne grudki. Mieszamy do czasu aż kakao będzie miało gładką konsystencję i będzie gorące.
Do przygotowania kokosowej bitej śmietany będą potrzebne następujące składniki:
* 1 puszka mleczka kokosowego
* 1 łyżka syropu daktylowego
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Puszkę mleczka kokosowego wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Krem kokosowy oddzieli się w tym czasie od wody kokosowej. Przekładamy krem do miski, dodajemy syrop daktylowy i ekstrakt z wanilii, po czym ubijamy jak klasyczną bitą śmietanę.
Kakao wlewamy do kubka, na wierzch kładziemy porcję bitej śmietany, a całość dekorujemy wiórkami kokosowymi i startą gorzką czekoladą.
Dodatkowe wskazówki:
- krem kokosowy jest mocno podatny na temperaturę, jeśli nie zamierzasz serwować śmietany zaraz po jej ubiciu to schowaj ją do lodówki.
- kokosową bitą śmietanę można przechowywać w lodówce, ale może wymagać ponownego ubicia przed kolejnym serwowaniem.
- krem kokosowy powinien pojawić się u góry puszki i być dość gęsty, niestety nie z każdego mleczka uzyskasz tego typu krem.
![Kubek gorącego kakao z dodatkiem kokosowej bitej śmietany i wiórków z kokosa.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3XArlhdHs_IkCXeijpfMFC3IZjjYequHvN_4d38rnhs-bbIP-sFFOT6KUs-BBRyavwH20VRZ3SNRSjrGRQOFlTUKJWy6M2REcKlAKcjL1jFfEU-FOXk3IelZ1UN_Jl2Cr9cST2tc5MLij/s1600/domowy-napoj-z-surowego-kakao-z-dodatkiem-kokosowej-bitej-smietany.jpg)
![Gorące kakao z bitą śmietaną z mleczka kokosowego podane w filiżance.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6f-bPnpv8sT16IBgY9GSbZwK8JA0kOic6XdNB6ZTJbu_efJ3CwIc_rEfEE9kbQAfmuRX7JPEcUfpMrKj7kJ9B6Z7ZqfTxYv41FIXsM370o2Yrb8hyphenhyphenoOB-oxTem3V1RJlL0KvCTe0iJKVw/s1600/filizanka-goracego-kakao-z-dodatkiem-bitej-smietany-i-wiorkow-kokosowych.jpg)