Gorące kakao z kokosową bitą śmietaną.

Gorące kakao z kokosową bitą śmietaną.

Kubek gorącego kakao to idealny sposób na błyskawiczną poprawę humoru, a kiedy dodamy do niego bitą śmietanę to jedyne czego nam będzie brakować do pełni szczęścia to dobra książka i koc. Perfekcyjny pomysł na długie, mroźne, zimowe wieczory.

Gotowe kakao zazwyczaj pełne jest zbędnego cukru i chemii. Bita śmietana kupiona w sklepie wcale nie jest dużo lepsza. Dlatego dziś chciałabym się z Tobą podzielić przepisem na domowe gorące kakao z kokosową bitą śmietaną.

Gorące surowe kakao z bitą śmietaną z mleczka kokosowego.

Gorące domowe kakao z dodatkiem bitej śmietany, wiórków kokosowych i tartej, gorzkiej czekolady.

Do przygotowania kakao będą potrzebne następujące składniki:

* 1 kubek mleka ryżowo-kokosowego (możecie wybrać inne - takie, którego smak najbardziej Wam odpowiada)
* 1 łyżka surowego kakao w proszku
* 1 łyżka syropu daktylowego
* 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* szczypta soli himalajskiej.

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając, przy pomocy ręcznej ubijaczki tak, aby rozbić ewentualne grudki. Mieszamy do czasu aż kakao będzie miało gładką konsystencję i będzie gorące.

Do przygotowania kokosowej bitej śmietany będą potrzebne następujące składniki:
* 1 puszka mleczka kokosowego
* 1 łyżka syropu daktylowego
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Puszkę mleczka kokosowego wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Krem kokosowy oddzieli się w tym czasie od wody kokosowej. Przekładamy krem do miski, dodajemy syrop daktylowy i ekstrakt z wanilii, po czym ubijamy jak klasyczną bitą śmietanę.

Kakao wlewamy do kubka, na wierzch kładziemy porcję bitej śmietany, a całość dekorujemy wiórkami kokosowymi i startą gorzką czekoladą.

Dodatkowe wskazówki:
- krem kokosowy jest mocno podatny na temperaturę, jeśli nie zamierzasz serwować śmietany zaraz po jej ubiciu to schowaj ją do lodówki.
- kokosową bitą śmietanę można przechowywać w lodówce, ale może wymagać ponownego ubicia przed kolejnym serwowaniem.
- krem kokosowy powinien pojawić się u góry puszki i być dość gęsty, niestety nie z każdego mleczka uzyskasz tego typu krem.


Kubek gorącego kakao z dodatkiem kokosowej bitej śmietany i wiórków z kokosa.

Gorące kakao z bitą śmietaną z mleczka kokosowego podane w filiżance.