Czytamy składy, czyli analiza etykiet produktów spożywczych - mleko ryżowe (napoje ryżowe).

Seria wpisów na blogu - czytamy składy: mleko ryżowe.

Czytamy składy to nowa seria tekstów na blogu, w których weźmiemy pod lupę popularne artykuły spożywcze dostępne w supermarketach. Przeanalizujemy składy i sprawdzimy, które produkty warto wrzucić do koszyka, a które lepiej pozostawić na sklepowej półce. Na pierwszy ogień wrzucamy mleko ryżowe, choć według polskiego prawa roślinne zamienniki mleka nie mogą być opatrzone takim terminem. Tak więc jeśli roślinny to napój. Sprawdźmy więc co kryje się w napojach ryżowych.

Zanim jednak spojrzymy na składy czas na przyswojenie, w telegraficznym skrócie, podstawowych informacji o napojach ryżowych.

CECHY CHARAKTERYSTYCZNE NAPOJU RYŻOWEGO

Napój ryżowy ma delikatny, lekko słodkawy smak. Ponadto charakteryzuje się mocno wodnitą konsystencją i lekko szarym zabarwieniem. Mimo tego jest prawie tak samo kaloryczny jak mleko krowie.

DO CZEGO MOŻEMY WYKORZYSTAĆ NAPÓJ RYŻOWY?

Napój ryżowy świetnie sprawdzi się jako podstawa shake'ów i koktajli owocowych. Można go użyć także do przygotowania naleśników, placków, gofrów, owsianki, zup oraz do wypieku ciast. Niestety nie nadaje się do kawy - co prawda nada jej lekko słodki smak, ale przy okazji mocno ją rozwodni.

ZALETY I WADY NAPOJU RYŻOWEGO

+ Nie zawiera laktozy ani kazeiny.
+ Nie zawiera tłuszczów nasyconych ani cholesterolu.
+ Ryż jest uznawany za pokarm hipoalergiczny, a więc napój ryżowy także ma takie właściwości. To oznacza, że jest bezpieczny dla osób z alergią na mleko, orzechy oraz soję.

- Ubogi w białko.
- W oryginalnej postaci nie zawiera wapnia ani błonnika dlatego też wybierajcie te napoje ryżowe, które są dodatkowo wzbogacane w te niezbędne składniki.
- Może zawierać oleje roślinne w wersji wysoko przetworzonej oraz cukier. Czytajcie więc etykiety i wybierajcie te napoje ryżowe, w których nie znajdziecie ani tłuszczów trans ani dodatkowych słodzików. 
- Zawiera skrobię, która odpowiada za wysoki indeks glikemiczny tego produktu, a skoro podnosi poziom cukru we krwi nie jest zalecany osobom chorującym na cukrzycę i insulinooporność. 
- Ryż jest rośliną, która chętnie kumuluje arsen. Wysokie stężenie tej substancji w organizmie może znacząco podnieść ryzyko zachorowania na nowotwór pęcherza, płuc i skóry. Z tego względu napoje ryżowe nie powinny być podstawą w naszej diecie. Oczywiście wypita od czasu do czasu szklanka napoju ryżowego nie będzie miała negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia. 

Mleko ryżowe, czyli napoje ryżowe z Biedronki, Tesco i Lidla.

Skoro wiemy już nieco więcej o napojach ryżowych czas sprawdzić kilka napoi tego typu, które dostępne są w popularnych sieciach sklepów - Biedronka, Tesco i Lidl.

Napój ryżowy Vitanella z Biedronki.

NAPÓJ RYŻOWY VITANELLA (BIEDRONKA)

SKŁAD: woda, ryż (10.6 %), olej słonecznikowy, wapń, sól.

WARTOŚCI ODŻYWCZE (NA 100 ML):
KALORIE: 54
TŁUSZCZ: 1 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone: 0.1 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0.3 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0.6 g
WĘGLOWODANY: 11 g
w tym cukry: 6 g
BŁONNIK: 0.3 g
BIAŁKO: 0.2 g
SÓL: 0.1 g
WAPŃ: 120 mg

Napój ryżowy Pilos z Lidla.

NAPÓJ RYŻOWY PILOS (LIDL)

SKŁAD: woda, ryż (10.6 %), olej słonecznikowy, węglan wapnia, sól.

WARTOŚCI ODŻYWCZE (NA 100 ML):
KALORIE: 52
TŁUSZCZ: 1 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone: 0.1 g
WĘGLOWODANY: 10.5 g
w tym cukry: 6 g
BIAŁKO: 0.2 g
SÓL: 0.1 g
WAPŃ: 120 mg



NAPÓJ RYŻOWY TESCO ORGANIC (TESCO)

SKŁAD: woda, ekologiczny ryż (14%), ekologiczny olej słonecznikowy, sól morska.

WARTOŚCI ODŻYWCZE (NA 100 ML):
KALORIE: 54
TŁUSZCZ: 1.5 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone: 0.2 g
WĘGLOWODANY: 10.2 g
w tym cukry: 4.8 g
BŁONNIK: 0 g
BIAŁKO: 0.1 g
SÓL: 0.1 g

KTÓRY NAPÓJ RYŻOWY WYBRAĆ?

Wszystkie 3 napoje są potwierdzeniem tego, że produkty pod znakiem marki własnej sklepu wcale nie są gorsze niż te znanych marek. W każdym przypadku składy są bardzo proste. Nie ma tu żadnych dodatkowych, zbędnych składników (oprócz oleju). Co prawda ideałem byłyby, gdyby nie zawierały oleju słonecznikowego, ale jest on stosowany w napojach ryżowych jako zagęstnik i ciężko znaleźć tego typu produkt bez dodatku oleju. W tym wypadku lepszy jest napój z Tesco, bo mamy w nim olej ekologiczny. Zawiera także mniej węglowodanów i cukru niż dwa pozostałe. Dodatkowo mamy tu także największą ilość ryżu. Niestety napój ten nie jest wzbogacony wapniem co jest zdecydowanym minusem gdyż napoje ryżowe same w sobie tego składnika nie posiadają. Właśnie dlatego należy wybierać napoje roślinne z dodatkiem wapnia. Gdyby Tesco pomyślało o wzbogaceniu swojego napoju ryżowego wapniem byłby zdecydowanie najlepszym wyborem. Dlatego, jeśli szukacie tego typu napojów to sięgajcie bez obaw po napoje z Lidla i Biedronki, a jeśli zdecydujecie się na Tesco Organic to pamiętajcie, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki wapnia z innych źródeł.

Korzystacie z roślinnych zamienników mleka? Po jakie napoje ryżowe sięgacie najczęściej?