Odkąd w naszym życiu pojawił się mały człowiek mam wrażenie, że doba jest za krótka. Kto by więc chciał marnować ten cenny czas w kuchni. Problem pojawia się jednak wtedy, kiedy tak jak nas nie zadowala Cię zjedzenie byle czego w pośpiechu. Właśnie dlatego obecnie jeszcze bardziej cenimy posiłki, które są nie tylko smaczne i można się nimi delektować, ale przede wszystkim można je błyskawicznie przygotować. Takim daniem zdecydowanie są tosty z włoską nutą, które delikatnie przypominają pizzę. Sprawdzą się idealnie zarówno jako śniadanie, jak i kolacja.
TOSTY Z PESTO, MOZZARELLĄ I CHORIZO
SKŁADNIKI:
* pełnoziarnisty chleb tostowy
* pesto alla genovese (zielone) lub pesto rosso (czerwone)
* mozzarella w zalewie lub w wiórkach
* chorizo
* pomidorki cherry
* bazylia
* pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Chleb tostowy smarujemy pesto (wybierz zielone, jeśli lubisz łagodne smaki, a czerwone, gdy preferujesz ostrzejszą nutę). Następnie na tostach układamy pokrojoną lub startą mozzarellę oraz plasterki chorizo.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 7 minut (do czasu aż ser się stopi).
Na wierzchu układamy pokrojone pomidorki cherry oraz liście bazylii. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.