Magia w kuchni, czyli serowy popcorn bez dodatku sera.


Popcorn to jedna z tych przekąsek, która z zasady jest zdrowa, ale czasem można się na takim myśleniu przejechać i wchłonąć nie tylko tonę kalorii, ale także tłuszczu utwardzonego. Taki jest właśnie popcorn kupowany przed seansem w kinie. Znajdziecie tam ogromną ilość tłuszczu oraz soli. Oczywiście zrobiony w domu to co innego. Pewnie. O ile przygotujecie taki popcorn same. Zdecydowana większość popcornów, które przeznaczone są do przygotowania w mikrofalówce zawierają niestety tłuszcze utwardzone, a i te już gotowe sprzedawane w paczkach, jak chipsy, też bardzo często zawierają ten nieszczęsny olej palmowy. Jeśli do tego wybierzecie popcorn smakowy - np. serowy - to może się zdarzyć, że przy okazji zjecie jeszcze trochę chemii w postaci wzmacniaczy smaku. Dlatego też dziś przychodzę do Was z prostym przepisem na serowy popcorn, który będzie idealny nawet dla wegan, bo nie zawiera ani grama sera.


Do przygotowania serowego popcornu będą potrzebne następujące składniki:
* 1 opakowanie popcornu Helio Natura (80 g)
* oliwa z oliwek
* 4 łyżeczki płatków drożdżowych
* 1 łyżeczka suszonego koperku
* 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
* 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
* szczypta czarnego pieprzu.

Jak widzicie mój przepis bazuje na popcornie, który przygotowujemy w mikrofalówce. Zapytacie pewnie "Ale jak to? Przecież przed chwilą pisałaś, że w takich produktach znajdziemy dodatek tłuszczów utwardzonych." To prawda, ale udało mi się znaleźć popcorn, który nie zawiera ani tłuszczu utwardzonego, ani soli. Właściwie nie zawiera nic poza ziarnem kukurydzy. Jak dla mnie jest to wersja idealna - szybko, zdrowo i bez dodatkowego sprzątania. Oczywiście możecie przygotować popcorn z ziarna. Tym bardziej, jeśli jesteście przeciw używaniu mikrofalówki.

Na początek umieszczamy więc opakowanie popcornu Helio Natura w mikrofalówce albo wrzucamy ziarno do garnka czy na patelnię na niewielką ilość tłuszczu.

W moździerzu rozcieramy płatki drożdżowe. Następnie dodajemy koperek, czosnek, sól i pieprz.

Lekko spryskujemy popcorn oliwą z oliwek i delikatnie mieszamy rękami, by pokryć go cienką warstwą tłuszczu (jeśli przygotowujecie popcorn w tradycyjny sposób, w garnku czy na patelni, to nie musicie go dodatkowo spryskiwać oliwą, ponieważ dodałyście już tłuszczu wcześniej). Następnie posypujemy popcorn naszą "serową" kompozycją i delikatnie mieszamy tak, by równomiernie rozprowadzić przyprawy.