Mrożone latte z kurkumą, cynamonem, szczyptą pieprzu i nutą wanilii, czyli płynne złoto, które wyczarujesz w zaciszu własnej kuchni.

Mrożone latte z kurkumą.

Upalne lato powróciło. A czy jest coś lepszego podczas słonecznych, letnich dni niż mrożone latte, które ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i mogą je pić nawet Ci, którzy nie przepadają za kawą? Tak myślałam. Nie ma. Właśnie dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mrożone kurkumowe latte z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu i wanilii. Nie dość, że jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu to błyskawicznie gasi pragnienie, a do tego fantastycznie smakuje. Jeśli dodamy do tego właściwości zdrowotne to chyba nie zdziwi Was, kiedy powiem, że napój ten zwany jest płynnym złotem. Złoto, które wyczarujesz w zaciszu własnej kuchni w kilka chwil. To jak, spróbujesz?

Mrożone latte z kurkumą, cynamonem, szczyptą pieprzu i nutą wanilii.

PRZEPIS NA MROŻONE ZŁOTE MLEKO Z CYNAMONEM, IMBIREM, KARDAMONEM I NUTĄ WANILII.

Do przygotowania latte z kurkumą będziecie potrzebować następujących składników:
* 2 szklanki mleka roślinnego (1 szklanka mleka kokosowego i 1 szklanka mleka
   migdałowego)
* 2 łyżki cukru kokosowego
* 1.5 łyżeczki kurkumy
* 0.5 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki imbiru
* szczypta kardamonu
* szczypta czarnego pieprzu
* 0.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze kielichowym lub shakerze do drinków.
Serwuj z lodem.


Kurkumowe latte, czyli mrożone złote mleko.

DLACZEGO WARTO DODAĆ KURKUMĘ?

Kurkumina, czyli aktywny składnik kurkumy posiada działanie przeciwzapalne, a przy tym jest bardzo silnym przeciwutleniaczem.

Właściwości kurkumy:
* wspomaga pracę trzustki i wątroby
* poprawia przemianę materii
* wzmacnia odporność organizmu.

DLACZEGO WARTO DODAĆ CYNAMON?

Właściwości cynamonu:
* uwrażliwia tkanki na insulinę
* obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
* wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

DLACZEGO WARTO DODAĆ IMBIR?

Właściwości imbiru:
* może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi
* ma silne właściwości przeciwzapalne
* ułatwia trawienie (pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, działa żółciopędnie i
  rozkurczowo).

DLACZEGO WARTO DODAĆ CZARNY PIEPRZ?

Kurkumina jest słabo wchłaniana do krwiobiegu, a piperyna, czyli substancja, którą zawiera czarny pieprz zwiększa jej wchłanialność aż o 200%. Właśnie dlatego kurkuma powinna być spożywana w towarzystwie odrobiny czarnego pieprzu.

DLACZEGO WARTO DODAĆ KARDAMON?

Właściwości kardamonu:
* wykazuje działanie przeciwzapalne
* pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii
* wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i przyspiesza przemianę materii.