Banany w gorzkiej czekoladzie - idealna dawka słodkości dla każdego łasucha.

Banany w gorzkiej czekoladzie.

Zdrowe odżywianie i batony ociekające utwardzonym tłuszczem i cukrem zdecydowanie nie idą w parze. Na szczęście nigdy nie byłam zagorzałym zwolennikiem jedzenia słodyczy. Jeśli mam ochotę na coś słodkiego, co zdarza się bardzo rzadko, wówczas sięgam po kostkę (lub dwie) gorzkiej czekolady i to w zupełności wystarcza mi do zaspokojenia cukrowego głodu. Co jednak zrobić w sytuacji, kiedy nie wyobrażasz sobie życia bez dziennej dawki słodkości? Rozwiązanie jest banalnie proste - wystarczy banan, gorzka czekolada i ulubione dodatki tj. orzechy czy wiórki kokosowe - a w kilka chwil powstanie zdrowa, słodka przekąska.

Do przygotowania bananów w gorzkiej czekoladzie potrzebne będą:
  • 2 banany
  • tabliczka gorzkiej czekolady 70%
  • migdały (posiekane)
  • wiórki kokosowe
  • jagody goji
  • ziarna kakaowca (kruszone)
Banany obieramy, przekrawamy na pół i nabijamy na patyczki (mogą być te do szaszłyków). 

Banany wykładamy na deskę i wstawiamy na ok. 20 minut do zamrażarki. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Wyciągamy banany z zamrażarki, dokładnie pokrywamy czekoladą i od razu (czekolada zastyga w błyskawicznym tempie) posypujemy wiórkami kokosowymi, migdałami, jagodami goji czy ziarnami kakaowca. 

Umieszczamy banany na papierze do pieczenia, całość układamy na desce i wkładamy do zamrażarki na minimum 1 godzinę. 

SMACZNEGO!


Przepis na banany w czekoladzie.

Przepis na banany w gorzkiej czekoladzie.

Banany w gorzkiej czekoladzie z dodatkiem kokosa i migdałów.

Banany w gorzkiej czekoladzie z migdałami, kokosem, jagodami goji i ziarnami kakaowca.