1/25/2017

Domowe czekoladki - wersja podstawowa.


Jeśli najdzie mnie ochota na coś słodkiego, co zdarza się wyjątkowo rzadko, wówczas sięgam po gorzką czekoladę - jedna kostka w zupełności zaspokaja mojego słodkiego głoda. Kupienie dobrej, gorzkiej czekolady nie stanowi najmniejszego problemu - jednak nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała stworzyć takich słodkości sama. Postanowiłam zacząć od czekoladek - ich wielkość odpowiada kostce czekolady (no może dwóm), więc są idealne na cukrowy kryzys. Moje pierwsze podejście do czekoladek było niezbyt udane - myślę jednak, że przyczyną było słabej jakości surowe kakao oraz złe proporcje. Przeanalizowałam całość, trochę pokombinowałam i zamieniłam kakao surowe na to zwykłe, które możecie dostać w każdym sklepie - efekt jest taki, że drugie podejście zostało zwieńczone sukcesem. Dlatego też dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na czekoladki w wersji podstawowej bez żadnych specjalnych dodatków.

Do przygotowania czekoladek potrzebne będą następujące produkty:

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 5 (czubatych) łyżek kakao
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • silikonowa forma do czekoladek.
Do rozpuszczonego i lekko ostudzonego oleju kokosowego stopniowo wsypujemy kakao, cały czas mieszając.

Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii, syrop daktylowy i sól. 

Całość dokładnie mieszamy po czym przelewamy czekoladę do foremki. 

Wstawiamy do zamrażarki do czasu aż czekolada stężeje.

Z powyższej porcji powinno Wam wyjść ok. 12-13 czekoladek.

SMACZNEGO!



Copyright © 2016 - 2017 healthystyle.pl