Soczysty kurczak, chrupiąca papryka z cebulą i gotowe ziemniaczane łódeczki, które zawsze mamy w domu "na wszelki wypadek". Odrobina parmezanu i natki pietruszki dopełnia całości. Prostota w najczystszej postaci i smak na naprawdę najwyższym poziomie.

CHRUPIĄCE ZIEMNIACZANE ŁÓDECZKI Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I NUTĄ PARMEZANU
MAKROSKŁADNIKI NA PORCJĘ:
Kalorie: 456
Białko: 28.7 g
Tłuszcz: 17.3 g
Węglowodany: 44.7 g
SKŁADNIKI (na 1 porcję):
* pierś z kurczaka - 100 g
* papryka - 105 g
* czerwona cebula - 20 g
* natka pietruszki - 1 g
* parmezan (jako zamiennik polecam ser długodojrzewający Pilos z Lidla) - 3 g
* olej z awokado - 4 g
* ziemniaczane łódeczki z rozmarynem i oregano McCain - 165 g
* mieszanka przypraw "grill do warzyw" - 5 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaczki wrzuć do air fryera i piecz w 180°C przez 10-12 minut, do czasu aż nabiorą złocistego odcienia i będą mieć chrupiącą skórkę.
Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj olej z awokado (2 g) i ulubione przyprawy (u mnie to: słodka papryka, suszona natka pietruszki i mieszanka kebab-gyros).
Paprykę pokrój w kostkę, a cebulę w piórka, posyp mieszanką przypraw "grill do warzyw" a następnie podsmaż je na patelni z odrobiną oleju z awokado (2 g). Gdy warzywa lekko zmiękną, przełóż je na talerz i na tej samej patelni usmaż kurczaka. Kiedy mięso będzie gotowe, dorzuć warzywa i razem jeszcze chwilę podsmaż.
Upieczone ziemniaczki przełóż na talerz, na nich ułóż kurczaka z warzywami, a całość posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
To jeden z tych obiadów, do którego zawsze chętnie wracam. To taki mój klasyk, kiedy nie mam czasu, ani ochoty na gotowanie. Minimum wysiłku, a smak zawsze tak samo wyjątkowy.