9/16/2017

Pieczona ciecierzyca.


Jedni ludzie kochają słodycze, a inni uwielbiają słone przekąski. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy. Niestety smutna prawda jest taka, że większość smakołyków dostępnych w sklepach naładowana jest zbędną chemią. Właśnie dlatego już jakiś czas temu rozpoczęłam ważną misję. Poszukuję zdrowych zamienników chipsów, które można przyrządzić samemu w domu. Pierwszą propozycją były pieczone chipsy z plantanów, które wzbudziły ogromne zainteresowanie. Postanowiłam więc iść za ciosem i wyruszyć na kolejne kulinarne poszukiwania. Tym bardziej, że okazało się, iż nie wszyscy są w stanie dostać plantany, bo nie są póki co zbyt popularne w naszym kraju.

Tym razem moja propozycja zdrowego zamiennika dla chipsów co prawda wcale ich nie przypomina, ale zdecydowanie bardziej warto zamienić chipsy na chrupanie ciecierzycy. Jako kolejny zamiennik sklepowych chrupek proponuję więc pieczoną ciecierzycę z dodatkiem wędzonej papryki.


Do przygotowania chrupiącej ciecierzycy będą potrzebne następujące składniki:

* 2 puszki ciecierzycy
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka wędzonej papryki
* sól i pieprz

Odsączamy ciecierzycę i dokładnie płuczemy. 

Następnie dokładnie osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika lub ściereczki. 

Usuwamy wszystkie skórki, które w wyniku osuszania oddzieliły się od ziaren ciecierzycy. 

Tak przygotowaną cieciorkę wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek oraz przyprawy - w tym wypadku wędzoną paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyście użyły swojej ulubionej mieszanki przypraw. Całość dokładnie mieszamy. Gdy ciecierzyca jest już dokładnie pokryta oliwą i przyprawami wówczas przekładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 30-40 minut. Należy przy tym pamiętać, aby co jakieś 15 minut sprawdzić jak się ma nasza ciecierzyca - możemy ją lekko przemieszać tak, by mieć pewność, że się nie poskleja i nie przypali. Pieczemy ją do momentu aż stanie się równomiernie zrumieniona. 

Odstawiamy na kilka minut, żeby lekko przestygła. Et voila - możemy się cieszyć przepyszną, zdrową przekąską.

Tak przygotowaną ciecierzycę możecie przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku, choć zapewniam Was, że nie będzie takiej potrzeby - nie zdołacie się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkiego na jeden raz.




Pieczona ciecierzyca to kolejny zdrowy zamiennik dla chipsów i wszelkich słonych przekąsek. W dodatku jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jedyny minus to to, że nie sposób się jej oprzeć. Dlatego lepiej przygotować mniejszą porcję, bo inaczej nawet zdrowa przekąska może być zgubna.

Próbowałyście już pieczonej ciecierzycy? Jaka jest Wasza ulubiona mieszanka przypraw, którą dodajecie do cieciorki?
Copyright © 2016 - 2017 healthystyle.pl