1/14/2017

Czekoladowe batoniki z masłem orzechowym, żurawiną, miechunką i chia.


Słodycze nigdy nie były dla mnie czymś bez czego nie mogłabym się obejść - tym bardziej, że składy niektórych słodkich produktów potrafią przyprawić o zawrót głowy. Chemia pogania chemię, a człowiek łamie sobie język próbując wymówić te wszystkie nazwy. Dlatego też jeśli już najdzie mnie ochota na coś słodkiego lecę do kuchni i tworzę. Tym razem chciałabym się z Wami podzielić przepisem na tzw. energy bars, czyli mówiąc krótko batoniki, których podstawą są daktyle.

Do przygotowania batoników potrzebne będą następujące produkty:

  • 12 daktyli 
  • 1/4 kubka masła orzechowego
  • 1/4 kubka orzechów nerkowca 
  • 2 łyżeczki surowego kakao
  • 2 łyżeczki chia
  • 1/4 kubka suszonej żurawiny
  • 1/8 kubka suszonej miechunki.
Oczywiście możecie użyć innych, ulubionych dodatków np. rodzynki, słonecznik, pestki dyni lub orzechy laskowe czy migdały. Możliwości są nieograniczone.

Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym/blenderze i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. 

Wykładamy foremkę papierem do pieczenia i przekładamy do niej powstałą masę. Całości nadajemy pożądany kształt i grubość. 

Batoniki umieszczamy w lodówce i zostawiamy je tam na ok. 1 godzinę. Po tym czasie kroimy masę na równe części. 

Batoniki przechowujemy w lodówce, uprzednio zawijając je w papier. 

SMACZNEGO!





Copyright © 2016 - 2017 healthystyle.pl