10/27/2016

Ciasto cytrynowe według Tanyi Burr.


Słodycze nie są czymś, bez czego nie mogę przeżyć jednego dnia. Tak naprawdę to nawet nie zauważam ich obecności. Jednak od czasu do czasu lubię wypić herbatę i zjeść do tego kawałek domowego ciasta. Najlepiej, żeby przepis był prosty i szybki w przygotowaniu tak, aby można upiec ciasto rano w sobotę czy niedzielę i cieszyć się nim podczas popołudniowego relaksu z kubkiem Earl Grey'a. Dlatego tak bardzo przypadł mi do gustu przepis na cytrynowe ciasto, którego autorką jest Tanya Burr (przepis pochodzi z jej książki "Love, Tanya" - którą teraz kupicie także w wersji polskiej). W dzisiejszym poście chciałabym się z Wami podzielić właśnie tym przepisem - zachęcam także do zakupu książki Tanyi - ja już poluję na jej najnowszą publikację - "Tanya bakes".


Potrzebne składniki:

na ciasto:
- 3 jajka
- 170 g samorosnącej mąki (dostępna w M&S - 9.99 zł za 1,5 kg)
- 170 g drobnego cukru
- 170 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z 2 cytryn

na lukier:
- 150 g cukru pudru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Jajka, mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny mieszamy razem na gładką masę.

Foremkę smarujemy masłem, po czym wlewamy do niej całą miksturę.

Pieczemy ok. 35-40 minut (ja użyłam keksówki 30 cm, a ciasto potrzebowało ok. 32 minut, aby było gotowe).

Po wyjęciu ciasta z piekarnika zostawiamy je, aby trochę przestygło, a w tym czasie mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny.

Jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy nożem i polewamy lukrem.


To najlepsze ciasto cytrynowe, jakie jadłam - zniknęło w kilka chwil, a więc nie tylko mi smakowało.

Polecam do niedzielnej herbaty.
Copyright © 2016 - 2017 healthystyle.pl